уторак, 18. октобар 2011.

Ovcarstvo


Ovce su korisne domace zivotinje, jer se od njih dobijaju znacajni proizvodi za ishranu i odevanje ljudi. One su prezivari koji hranjive materije kabastih hraniva transformisu u visoko vredne proizvode animalnog porekla, kao sto su mleko i meso. Pored mleka i mesa od ovce se mogu dobiti jos vuna, koža i krzno.
Ovcije mleko je veoma vazan proizvod za ishranu ljudi u svezem i preradjenom obliku. Ono je narocito vazno za ishranu dece, bolesnih i starih ljudi, a u planinskim siromasnim krajevima predstavlja osnovni prehrambeni proizvod. U preradjevine ovcijeg mleka spadaju razne vrste sireva, kiselo mleko i jogurt. Zato su stvarane i stvaraju se nove rase ovaca visoke mlecnosti. Naime jedne imaju toliko mleka da jedva mogu da odhrane jagnjad, a druge daju i do 1.500 litara u jednoj laktaciji.
Meso ovaca i jagnjadi je veoma vazno u ishrani stanovnistva. U planinskim krajevima i drugim siromasnim rejonima iskljucivo se koristi u ishrani ova vrsta mesa. U razvijenim zemljama ova vrsta mesa se smatra kvalitetnijim od ostalih vrsta mesa, te je i najskuplje. Na nasim prostorima najukusnija su planinska jagnjad. U savremenoj ekonomici ovcarske proizvodnje racuna se da se od mesa obezbedjuje 85-90 % dohotka, dok se od vrednosti vune ostvaruje samo 10-15 %.
Vuna, krzno i koža predstavljaju vredne sirovine u industriji i zanatstvu. Vunska vlakna zbog svojih fizicko-hemiskih svojstava nisu potisnuta i uspesno zamenjena sintetickim vlaknima i drugim prirodnim sirovinama u tekstilnoj industriji. Kolicine neprane vune varira po ovci izmedju rasa i individua od 1-30 kg.

Нема коментара:

Постави коментар