уторак, 18. октобар 2011.


Svinja je veoma plodna zivotinja. Prasi se normalno dva puta godisnje, a u optimalnim uslovima i pet puta u dve godine. Plemenite rase daju prosecno 8-12 prasadi u leglu, a primitivne 5, dok prelazne daju od6 do 8. Minimalni broj prasadi u leglu je dva a maksimalni preko 24. Od jedne krmace se u intezivnom gajenju moze dobiti 18-40 prasadi godisnje.
Fiziolosku i fizicku zrelost i ekonomsku isplativost svinja postize, izmedju 6-12 meseci uzrasta, a sa 12-14 meseci daju prvo potomstvo. Prasad se tove vec od zalucenja, pa vec u uzrastu od 6-7 meseci mogu da postignu masu 80-160 kg, a ako se u tov stave kasnije, sa 12 meseci postizu masu 140-160 kg. Odrasla grla, koja se tove posle izlucivanja iz priploda, mogu dostici masu 200-250 kg, zavisno od rase i nacina tova.
Od svinje se dobijaju meso i mast, dva kvalitetna proizvoda za ishranu ljudi. Ovi proizvodi se spremaju i trose u svezem i preradjenom stanju, i to u razlicitim vidovima (suvo meso, salama, kobasica, cvarak…). Kaloricna vrednost svinjskog mesa je veca od ostalih domacih zivotinja. Ona sadrzi najmanji postotak vode a najveci procenat masti. Meso se moze proizvoditi u toku cele godine, a proizvodnja se moze podesiti prema zahtevima trzista.

Нема коментара:

Постави коментар