Svinjarstvo je znacajna grana stocarstva u svetu i kod nas. Svinjsko meso cini 40,2% ukupne proizvodnje mesa u svetu. U zemljama sa ravijemim svinjarstvom mogu biti zastupljena dva pravca, proizvodnja mesa i priplodnih svinja. U manje razvijenim podrucjima i radi proizvodnje masti. Rodonacelnici svinja su divlji preci od kojih su pripitomljena i domestikacijom nastale primitivne rase. Domace rase svinja poticu od dva rodonacelnika, evrepske ( Sus scrofa ferus) i azijske divlje svinje ( Sus vittatus), mada neki navode i sredozemnu divlju svinju (Sus mediteraneus) kao pretka. Svinja je svastojed. Kategorije svinja su: prasad, nazimad, krmace, nerastovi i tovne svinje.
Kategorija svinja su: dobra sposobnost razmnozavanja, intenzivan rast, dobro iskoriscavanje hrane, mali procenat gubitaka, kvalitetni proizvodi za ishranu ljudi se dobijaju od svinje, dobra sposobnost prilagodjavanja, povecana osetljivost na neadekvatne uslove okoline, narocito rasa za proizvonju mesa.
Нема коментара:
Постави коментар